واکنش عراقی‌ها به اقدام توهین‌آمیز رسانه آمریکایی
11 شهریور 98 - 00:00

 در اعتراض به اهانت آشکار رسانه عرب زبان «الحره» آمریکا به باورهای دینی مردم عراق، نهادهای دینی، جریان های سیاسی و تشکل های اجتماعی اهل سنت و شیعیان در این کشور خواستار پیگرد قانونی و بسته شدن دفتر این رسانه در کشورشان شدند.

دیوان اوقاف اهل سنت، «محمد الحلبوسی» رییس پارلمان که از سران سیاسی اهل سنت عراق است، تشکیلات بسیج مردمی الحشد الشعبی، فراکسیون الفتح نزدیک به دولت، فراکسیون دولت قانون و حزب الدعوه اسلامی به رهبری نوری المالکی، فراکسیون النصر به رهبری حیدر العبادی نخست وزیر سابق و جریان حکمت ملی به رهبری سید عمار حکیم تاکنون علیه این رسانه عرب زبان آمریکا موضع گرفته و خواهان تعطیلی دفتر آن در عراق و پیگرد قضایی این رسانه آمریکایی شده اند.

شیخ «قیس الخزعلی» دبیرکل عصائب اهل الحق شب گذشته (یکشنبه) در سخنرانی تلویزیونی این گزارش اهانت آمیز «الحره» را در امتداد پروژه آمریکا برای تخریب وجهه مرجعیت و نهادهای دینی درعراق عنوان کرده است.

«عبداللطیف الهمیم» رییس دیوان اوقاف اهل سنت عراق نیز در بیانیه ای تاکید کرده است که این رسانه آمریکایی را به خاطر اهانت هایی که مرتکب شده، تحت پیگر قضایی قرار می دهد.

الحلبوسی رییس پارلمان نیز با اشاره به نقش بزرگ مرجعیت دینی در عراق در حفظ ثبات و امنیت در کشور که الحره به آن اهانت کرده خاطرنشان ساخته است که زمان آن فرا رسیده که دستگاه های دولتی به نقش خود در نظارت بر رفتار حرفه ای رسانه ها در عراق عمل کنند.

حزب الدعوه اسلامی نیز از نهادهای مسوول رسانه ها در عراق خواسته است که با اهانت هایی که الحره کرده و اهداف پلیدی که در پس اینگونه گزارش های رسانه ای وجود دارد، برخورد کرده و افزوده است که دشمنان، مرجعیت عالی دینی را در عراق هدف قرار داده و با اینگونه گزارش های رسانه ای درصدد تضعیف رابطه مردم با مرجعیت هستند.

جریان حکمت ملی نیز در بیانیه اش با اشاره به زمانبندی اول محرم که الحره برای انتشار گزارش خود در نظر گرفته افزوده است که این گزارش توهین آمیز نقض آشکار ارزشها و اصول اجتماعی و حقوق بشر است و از فراکسیون ارتباطات و رسانه در پارلمان خواسته که راه های قانونی را برای پیگرد قضایی آن در پیش گرفته و دفاتر آن را در عموم عراق تعطیل کند.

تشکیلات الحشد الشعبی نیز اعلام کرده است که بخش رصد و تحلیل های رسانه ای در این تشکیلات، از ماه ها قبل زبان خصمانه تعدادی از شبکه های تلویزیونی و رسانه های بومی و بین المللی به ویژه تلویزیون آمریکایی الحره را که ملت و دولت و باورهای دینی مردم عراق را هدف قرار داده اند، دنبال می کند.

الحشد الشعبی از نهادهای مسوول در عراق از جمله هیات ارتباطات و رسانه، دستگاه قضایی، کانون خبرنگاران و اتحادیه رادیو و تلویزیون های عراق خواسته است که تدابیر لازم قانونی برای ممانعت از تکرار اینگونه اهانت ها آغاز کرده و عوامل مقصر در انتشار گزارش الحره را را تحت بازخواست قرار دهند.

واکنش ها در داخل عراق در سطوح مختلف دینی، سیاسی و اجتماعی و در سطح شبکه های اجتماعی همچنان به گزارش یکطرفه الحره ادامه دارد.

کارشناسان یکی از اشکالات و ایرادات حرفه ای گزارش تلویزیون آمریکایی الحره را یک طرفه بودن آن ذکر کرده اند که در تایید اتهامات خود از هیچ فرد مطلعی در نهادهای دینی شیعه و اهل سنت نظرخواهی نکرده و همین امر باعث شده است که بسیاری گزارش این رسانه را در این برهه خاص در ارتباط با سیاست های خاص آمریکا برای تخریب باورهای دینی مردم عراق بدانند.

این شبکه تلویزیونی که اولین بار نیست مرتکب این گونه اهانت ها به جامعه عراق می شود، در یک گزارش تلویزیونی که اوائل هفته جاری پخش کرد، مراجع و نهادهای دینی اهل سنت و شیعیان را در عراق به فساد مالی و سیاسی متهم کرد و مدعی نبود هیچ گونه نظارت دولتی بر فعالیت های مالی این نهادها و دفاتر مراجع شد.

اعتراض ها به این گزارش به هنگامی که تلویزیون الحره در طول یک هفته گذشته تیزرهایی از آن پخش می کرد، نخست در سطح شبکه های اجتماعی عراق آغاز شد و کاربران عراقی نسبت به انتشار این گزارش که انعکاس دهنده سیاست آمریکا نسبت به عراق خصوصا نهادها و مراجع دین است، هشدار دادند.

در اولین واکنش بعد از انتشار کامل گزارش الحره، کمیسیون رسانه و ارتباطات در پارلمان عراق، در بیانیه ای گفته است که گزارش تلویزیون آمریکایی «الحره» درباره نهادها و مراجع دین اهل سنت و شیعیان عراق سراسر دروغ و ساختگی است و هدفش تنها تحریف حقایق و تخریب نهادهای دینی عراق است.

این کمیسیون اعلام کرده است که به شدت این گزارش رسانه ی آمریکایی را که به نهادها و باورهای دینی مردم عراق توهین کرده، محکوم می کند.

این کمیسیون تاکید کرده است که از راه های قانونی این تلویزیون عرب زبان آمریکایی را به خاطر این گزارش اهانت آمیز تحت پیگرد قضایی قرار می دهد.

در همین حال سفارت آمریکا در بغداد تنها یک روز بعد از انتشار گزارش الحره، در بیانیه ای، از هرگونه ارتباط با محتوی گزارشی که تلویزیون الحره منتشر کرده، اعلام بی ارتباطی کرد اما در عین حال از برنامه هایی که الحره منتشر می کند حمایت کرده و مدعی شده است گزارش های این رسانه «شفاف» و «بی طرفانه» است.

سفارت آمریکا ادعا کرده است که وزارت امور خارجه آمریکا هیچ گونه نظارت برای محتوی برنامه هایی که تلویزوین الحره پخش می کند، ندارد.

وزارت امور خارجه آمریکا در فوریه 2004 این شبکه تلویزیونی که از دو بخش بین الملل و ویژه عراق تشکیل شده، در چارچوب سیاست های واشنگتن نسبت به منطقه ایجاد کرده است.

این تلویزیون به رغم تماشاگر اندکی که دارد، هر از چندی با ایجاد جنجال هایی می کوشد توجه مردم عراق را به خود جلب کند که از جمله اهانت های سابق این شبکه به الحشد الشعبی و برخی از رهبران گروه های مقاومت و سیاسیون عراق است.

در یکسال گذشته الحره با تغییر گسترده در مدیریت و برکناری تعدادی از کارکنان عراقی، همکاری با برخی از نهادهای رسانه ای اماراتی را به منظور برنامه سازی و جذب مخاطب بیشتر آغاز کرده است.

در گزارش اهانت آمیز الحره، این شبکه تلویزیونی عرب زبان آمریکایی از برخی افراد که چهره هایشان مات شده بود تا کسی هویت واقعی آنها را نشناسد، بهره گرفته بود و این افراد بدون ارائه سند و مدرکی، فقط نهادها و مراجع دین دو مذهب اهل سنت و شیعه را در عراق به باد انتقاد و اهانت گرفتند.

هنوز دولت عراق و نهادهای رسمی متولی رسانه در این کشور مانند هیات ارتباطات و رسانه، کانون خبرنگاران عراق و اتحادیه رادیو و تلویزیون های عراق در خصوص اقدامات لازم برای پیگرد قضایی این رسانه ای آمریکایی اعلام موضع نکرده اند.

شخصیت ها و افکار عمومی عراق انتشار این گزارش را در آغاز ماه محرم و آغاز عزاداری های سالار شهیدان و شروع مقدمات برگزاری راهپیمایی میلیونی اربعینی و تاکید ویژه تصویری بر نمادهایی چون زیارت، راهپیمایی اربعین، طرح های توسعه حرم امام حسین(ع) و ... هدفمند می دانند، شاید همین امر باعث شده است که گروههای مختلف سیاسی عراق که هفته های اخیر در پاره ای مسائل داخلی دچار اختلاف و کشمکش شده بودند، اکنون بر سر محکومیت و ضرورت برخورد مناسب با شبکه الحره به وحدت نظر نرسیده اند. 



نویسنده: تحریریه
به اشتراک بگذارید:

نظر شما:

security code
تلگرام