سازمان جهانی بهداشت دام به طور رسمی اعلام کرده است که ایران از بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان عاری است.
به گزارش روز سهشنبه سازمان دامپزشکی کشور، «علیرضا اکبرشاهی» مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های طیور این سازمان اعلام کرد: با استناد به گزارش سایت رسمی سازمان جهانی بهداشت دام (OIE) و با توجه به اینکه آخرین کانون آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان سه ماه پیش (یعنی ۱۹ فروردین ۹۸) به سازمان جهانی بهداشت دام گزارش شده بود و ازآن هنگام تا سه ماه بعد، ماحصل رصد هفتگی و ارسال گزارش پایانی، نشاندهنده عاری شدن ایران از هرگونه کانون ابتلا به این بیماری بوده است؛ امروز اعلام پاکی ایران از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، روی سایت رسمی سازمان جهانی بهداشت دام ثبت شده و مشهود است.
۶ توصیه سازمان دامپزشکی برای مهار بیماری لکه سفید میگو
اکبرشاهی با اشاره به مقاسیه آمار کانون های ابتلا به آنفلوآنزای پرندگان در موج ۹۶- ۹۷ با ۹۷ – ۹۸ گفت: از نظر تعداد پرنده معدومسازی شده، بیماری در سال ۹۷- ۹۸ نسبت به موج ۹۶- ۹۷، بیش از ۹۸ درصد کاهش داشته و با پیش بینی برنامههای امنیت زیستی با حضور کارگروه مقابله با آنفلوآنزای پرندگان (شامل تشکل ها، سازمان دامپزشکی و معاونت امور دام) که بحث آموزش مرغداران، کارگران واحدها، دامپزشکان و مدیران با همکاری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج (تات) وزارت جهادکشاورزی اجرایی شد، دستاورد مهم کنترل آنفلوآنزای پرندگان محقق شد.
وی با بیان اینکه اکنون بحث ممیزی واحدهای پرورشی بوقلمون در دستور کار قرار گرفته است و بهزودی دستورالعمل ممیزی بوقلمون نیز به استانها ابلاغ میشود، گفت: بر اساس این دستورالعمل، اعضای کارگروه مقابله با آنفلوآنزای پرندگان استانها، موظف به انجام ممیزی و صدور مجوز جوجهریزی بوقلمون برای واحدهای حائز شرایط هستند.
این مقام مسئول در سازمان دامپزشکی با اشاره به برنامههای واکسیناسیون طیور در مرغداری های تخمگذار و مادر بوقلمون گفت: تاکنون ۶۵ میلون دوز واکسن برای واکسیناسیون آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان وارد کشور و بالغ بر ۵۰ میلیون دوز در ۱۰ استان پرخطر مصرف شده است. البته بر اساس برنامهریزی انجام شده، واکسیناسیون واحدهای مرغ تخمگذار مادر در ۲ استان خراسان رضوی و فارس هم از ابتدای مهرماه سال جاری الزامی میشود.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های طیور سازمان دامپزشکی درباره تامین واکسن مورد نیاز برای واکسیناسیون واحدها و تاثیر تحریمها به کشور نیز گفت: اگرچه تحریمها به ویژه در خصوص برخی واکسنها بیتاثیر نبوده، اما در باره سایر واکسنها با ابزارهایی نظیر ثبت و واردات همزمان یا سوقدادن ثبت واردات به سمت کشورهای شرق ایران، به تامین واکسن مبادرت شده است.
وی یاداور شد: البته در خصوص برخی واکسنها که محدودیتهای بیشتری هست، از طریق حواله و به صورت هدفمند در واحدهای حائز شرایط مصرف میشود.
اکبرشاهی با بیان اینکه به زودی امکان دقیق رصد همه مراحل توزیع واکسن از واردات تا مصرف در واحدهای پرورشی در سامانه GIS اجرایی میشود، گفت: این سامانه در آینده نزدیک قابلیت رصد واکسنها به تفکیک و میزان موجودی و رصد دقیق مصرف آنها را دارد و اقدامات زیرساختی لازم انجام شده و در آستانه نهایی شدن است.
وی اطمینان داد که هیچ مشکلی در تامین واکسن لازم برای کنترل بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان نیست و بر اساس اعلام اخیر سازمان جهانی بهداشت دام و رایزنی های انجام شده مسئولان سازمان دامپزشکی با مسئولان این سازمان جهانی، سید (بذر) تهیه واکسن نیز به زودی در اختیار ایران قرار میگیرد و سازمان دامپزشکی نیز آن را در اختیار شرکتهای متقاضی تولید واکسن قرار می دهد.
مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماری های طیور سازمان دامپزشکی با اشاره به برخی چالشها در صادرات تخم مرغ ایران به برخی کشورهای منطقه از جمله عراق که به سوء استفاده برخی منجر شد، گفت: در زمینه موانع صادرات، یکی از محدودیتهای کشورهای غرب ایران، اعلام پاکی کشور ما از این بیماری بود که با اطلاعیه رسمی امروز OIE این محدودیت نیز از سر راه صادرکنندگان مرغ و تخم مرغ ایران برداشته شد و صادرکنندگان در صورت اخذ مجوزهای لازم، محدودیت و مانعی برای صادرات نخواهند داشت.