بهمن و جای خالی سرودهای انقلابی در مدارس گیلان
9 بهمن 95 - 13:05

گیلان آنلاین: جای خالی سرودهای انقلابی ویژه بهمن ماه در مدارس گیلان مشهود است.

 

 

 

گیلان آنلاین: سال‌هاست که از زمان تحصیل ما در مدرسه می‌گذرد، یادم می‌آید آن روزها با فرارسیدن بهمن ماه یک شور و هیجان غریبی به دل‌ها داشتیم.
برای برگزاری جشن انقلاب همه در تکاپو بودیم...
ریسه‌های عکس امام(ره)، کاغذ رنگی، گوی‌های رنگی آویخته با نخ‌های زری، عطر چسب نواری و تیزی پونزهایی که به دیوار نمی‌رفت...
تقلید از کلاس بغل دستی برای تزیین بهتر کلاس خود و... از جمله خاطرات خوش آن روزها بود که با دل و جان به کلاس‌آرایی و تزیین راهروی مدرسه خود می‌پرداختیم.
در این بین آنچه که بر هیجان لحظه لحظه‌های ما می‌افزود صدای سرودهای انقلابی بود که از بلندگوی مدرسه در همه فضا طنین‌انداز می‌شد.
«دیو چو بیرون رود فرشته درآید»، «الله الله»، «آمده موسم فتح و ایمان»، «خمینی ای امام(ره)» و ...
به هر صورت این سرودهای انقلاب بود که حال و هوای آن دوران پر نشیب و فراز و حس و حال همان دوران و در جوش و خروش غوغای تظاهرات و مبارزه و درگیری‌های خیابانی پی در پی در میان آتش و دود را برای ما تداعی می‌کرد.
آنقدر با شنیدن این سرودها سرخوش و مغرور از پیروزی انقلاب می‌شدیم که سر از پا نمی‌شناختیم.
ایران، ایران، ایران رگبار مسلسل‌ها …
اما فراموشی و بی‌توجهی نسبت به پخش سرودهای دوران باشکوه انقلاب اسلامی در حال و هوای اکنون، جفایی نابخشودنی است که به فرهنگ انقلاب و سراینده و سازنده‌ آن سرودها می‌شود.
رستاخیز انقلاب اسلامی خواه ناخواه در تمام تار و پود سرود سرایان آن ایام پرالتهاب مستقیم و غیر مستقیم تأثیر تام و تمام داشته و حاصل کار شاعر و سرود سرا هم گره خورده با همان فضا و حال و هوای خروشان بوده است.
 وقتی به سرودهای اوایل انقلاب گذر و نظری بیندازیم رنگ و بوی شعارگونه در لابلای آنها دیده می‌شود.
 این ویژگی نشان از عطش مخاطبان و التهاب زمان دارد که شاعر و سراینده را خود به‌خود به این گونه انتخاب دعوت می‌کند.
برخی سرودها هم شعرشان از دریای پرگهر دیوان‌های شاعران برجسته این مرز پرگهر برگزیده شده که نشان از دقت و هوشیار و دانایی و توانایی جوینده آن دارد.
این سرودها که اینگونه برگزیده شده‌اند، ماندگار و جاودان مانده‌اند و هنوز هم در ذهن مردم این مرزو بوم جاری است.
مثل شعر «کجایید ای شهیدان خدایی …» که این روزها با حال و هوای اتفاق‌های اخیر در کشورمان نیز همخوانی بیشتری دارد.
آنچه که اکنون باید به ان توجه شود آن است که شعر پاره‌ای از پیکره باشکوه انقلاب اسلامی و میوه آن درخت پرشکوفه بوده است.
انقلاب اسلامی با زمزمه‌ موزون شعر، شکوه ارزش‌های اسلامی را از دل‌ها به زبان‌ها جاری کرد، انقلاب ما، انقلاب ارزش‌هاست و این ارزش‌ها در آسمان شعر به جلوه‌های مختلف پدیدار شد.
البته عوامل زیادی در اتحاد و انسجام بین مردم به منظور حرکتی هدفمند تا رسیدن به پیروزی انقلاب اسلامی نقش داشته که یکی از این عوامل هنر ادبیات، شعر و موسیقی بوده است.
یکی از ارکان و رموز پیروزی انقلاب اسلامی که به همت مردم در سال 57 به‌وقوع پیوست همگرایی و اتحادی بین آحاد مردم بود و یکدلی و یک‌زبانی آنها در سر دادن شعار و هدفی واحد که سرنگونی حکومت طاغوت را رقم زد و موجب شد تا ما شاهد فجر انقلاب اسلامی باشیم.
قطعاً عوامل مختلفی در این همگرایی و اتحاد نقش تعیین کننده‌ داشته‌اند، و یکی از عوامل یکپارچگی مردمی و تهییج آنها در رسیدن به آرمان و هدف متعالی انقلاب اسلامی موسیقی و تولید اشعار و سرودهای انقلابی بود که البته آهنگ‌سازان و تولیدکنندگان این قطعات به صورت ریتمیک با الهام از همان شعارها و غریوهای انقلابی مردم ایران به این امر اهتمام داشته‌اند.
اما آنچه امروز به عنوان یک خلأ به ویژه در مدارس ما و برنامه صبحگاه آنها وجود دارد همین سرودهای حماسی به‌ویژه انقلابی است.
و به قدری کمرنگ به نظر می‌رسد که حتی با گذشتن یک هفته از بهمن ماه هنوز تعداد زیادی از مدارس گیلان به ویژه رشت برای پخش این سرودها هیچ اقدامی نکرده‌اند.
جای شگفتی است که در این عصر و زمان مسؤولان و به تبع آنها مردم با این پیش‌فرض نادرست که دوران مجاهدت و مبارزه به پایان رسیده تاریخ مصرف موسیقی و سرودهای انقلابی را بسر‌ آمده تصور کرده و در چنین فضا و جوی، خلایی جای رخنه نوع نامأنوس و نامتجانس موسیقی که ذهن نوجوانان وجوانان، آرمان‌ها و اهداف ارزشی انقلاب اسلامی را نشانه رفته باز شده است.
باید گفت که مسؤولان و حتی رسانه‌های کشور که پرچمدار فرهنگ والای اسلام و تبیین کننده ارزش‌های انقلاب هستند در برابر چنین هجمه‌ای موضعی منفعلانه به خود گرفته‌اند و با نهایت تأسف در محدوده زمانی کمتر از یک دهه، موسیقی و سرودهای انقلابی که برآمده از باورها و منش ارزشی مردم انقلابی است، جای خود را به نوعی موسیقی بی‌محتواست داده است.
نگرانی از شیوع چنین جوی در فضای فرهنگی و هنری کشور از جمله تأکیدات اخیر رهبر معظم انقلاب نیز است.
با وجود همه دل‌نگرانی‌های نسل ما که فرزندان انقلاب هستیم و بارها آن را به مسؤولان انعکاس داده‌ایم، اما تاکنون گوش‌ شنوایی به این ابراز نگرانی ما پیدا نشده و نتیجه اینکه موسیقی که اکنون بر قلب و روح و ذهن نسل جوان ما حاکم است محتوای غربی دارد که مورد پسند نیست.
باشد که در فرصت باقی‌مانده از بهمن امسال بار دیگر پخش صدای سرودهای انقلابی به منظور شناخت نسل جدید با آنها در مدارس پررنگ‌تر شوند.

 

نویسنده: معصومه پاداش ستوده

 

 

منبع: فارس

به اشتراک بگذارید:

نظر شما:

security code
تلگرام